Toggle Navigation

 

Kuglice od graška

Grašak ima veliki sadržaj visokovrednih belančevina zahvaljujući kvržicama u korenu u kojima se nalaze bakterije koje vežu azot iz vazduha i pretvaraju ga u aminokiseline, a potom u belančevine. Može se pripremati na različite načine, a posebno se cene kombinacije sa pirinčem, mladim lukom, kukuruzom, pečurkama i šargarepom.

Priprema

Grašak skuvati u kipućoj vodi, ocediti, staviti u činiju i izmiksati štap mikserom.

Dodati sir, susam i začine i promešati. Po potrebi dodavati brašno i mešati dok se nedobije kompaktna masa.

Od smese oblikovati kuglice i pržiti u dubokom zagrejanom ulju.

Servirati kuglice uz kiselu pavlaku kao prilog.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 190 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 95 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g graška
    • 250 g feta sira
    • 40 g susama
    • dodatak jelu
    • so
    • biber
    • 200 g kisele pavlake - kao prilog
    • mirođija
    • brašno
    • ulje za prženje