Toggle Navigation

 

Palačinke sa prazilukom i šargarepom

Palačinke ne moraju biti samo poslastica. Ukoliko je fil pripremljen od povrća i sa maslinovim uljem, mogu predstavljati vrlo ukusan i zdrav obrok.

Priprema

U odgovarajuću posudu umutiti jaje, so i ulje, pa postepeno dodavati brašno, a potom mleko i mineralnu vodu. Masu neprestalno mešati kako se ne bi stvorile grudvice. Na kraju dodati sodu bikarbonu. Palačinke peći u dobro zagrejanom tiganju, prvo jednu stranu 2-3 minute, a zatim je okrenuti i peći još minut. Gotove palačinke poređati na veći tanjir. Na maslinovom ulju propržiti praziluk i narendanu šargarepu. U smesu dodati biljnu pavlaku i začine. Nafilovati palačinke pripremljenim nadevom, servirati uz čeri paradajz i poslužiti uz sok od pomorandže.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 585 g

Energetska vrednost porcije - 475 kcal

Natrijum - 570 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 73 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 292.5 g

Energetska vrednost porcije - 237.5 kcal

Natrijum - 285 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 27.5 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 36.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 150 g brašna
    • 1 jaje
    • 3 g soli
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml mleka
    • 300 ml mineralne gazirane vode
    • 2 g sode bikarbone
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g praziluka
    • 200 g narendane šargarepe
    • 150 ml biljne pavlake
    • 150 g čeri paradajza
    • 800 ml soka od pomorandže
    • napitak