Toggle Navigation

 

Punjeni paradajz sa krompirom i šunkom

Jedan od najčešćih načina pripreme svinjskog buta koji se nalazi na tržištu je kuvana šunka. Najpoznatiji je primer tzv. „praške šunke“ koja se prvo namače u zaslađenoj salamuri i koja takođe katkad može biti i dimljena. Najbolje vrste pripremaju se industrijski bez aditiva — meso im je skinuto s kosti, salamura se ubrizgava u meso, koje se potom natapa u salamuri i, na kraju, presuje u četvrtaste blokove ili cilindrične oblike te kuva na pari.

Plativoo
Priprema

Paradajz prepoloviti i izvaditi sredinu.

U blender staviti barenu šunku, bareni krompir, sredinu paradajza, senf i sve dobro izmiksati.

Gotovom masom napuniti polovine paradajza, dekorisati majonezom i rendanim sirom.

Servirati i poslužiti uz zemičke.

Senf je začin koji se proizvodi od semenki gorušice. Pripremali su ga još stari rimljani po recepturi koja potiče iz 1. veka. Energetska vrednost ovog začina iznosi oko 75 kcal na 100 g. U nutritivnom pogledu senf sadrži oko 80% vode, 4,7 g proteina, 6,4 g ugljenih hidrata i 4,6 g masti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 1135 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 567.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 21.5 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 paradajza
    • 200 g barene šunke
    • 200 g barenog krompira
    • 30 g senfa
    • 100 g majoneza bez jaja
    • 80 g rendanog trapista
    • 4 zemičke