Toggle Navigation

 

Ražani hleb sa namazom od praške šunke

Zrno raži sadrži veliku količinu značajnih dijetnih vlakana kombinovanih sa drugim bioaktivnim sastojcima koji donose brojne zdravstvene koristi. Raž osim nerastvorljivih vlakna sadrži i rastvorljiva od kojih je najzastupljeniji rastvorljivi arabinoksilan. Raženi hleb je značajan izvor vlakana u ishrani.

Priprema

U dublju posudu staviti sitan sir, sitno iseckanu prašku šunku, kisele krastavce, kuvano jaje i praziluk.

Sastojke promešati i napraviti namaz.

Namazom premazati kriške ražanog hleba, odgore poređati kriške paradajza i jaja i servirati na tanjir.

Poslužiti sendviče od ražanog hleba uz čašu jogurta.

 

Preporuka je da se mesne prerađevine koriste u što "čistijem" obliku, što sigurno garantuje manji sastojak masnoće. U ovom pogledu prednost imaju: šunka (tzv. "praška"), pileća i ćureća prsa, bareno meso ili pršuta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 1500 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 750 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g sitnog sira od obranog mleka
    • 50 g praške šunke
    • 100 g kiselih krastavaca
    • 1 kuvano jaje
    • 4 paradajza
    • 1 praziluk
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak