Toggle Navigation

 

Bečki podvarak

Kupus sadrži jedinjenja, kao što su indoli i fenoli, koja mogu da zaštite organizam od nastanka nekih malignih bolesti. Najbolje je jesti ga sirovog, kiselog ili kratko termički obrađenog, jer se na taj način najbolje čuvaju biološki aktivne materije.

Priprema

Na umereno zagrejanom ulju prodinstati sitno sečen crni luk i slaninu. Dodati šećer, promešati i staviti isečen kupus. Kupus posoliti, pobiberiti, začiniti peršunom i kratko prokuvati uz dolivanje vode. Presuti kupus u vatrostalnu posudu i preko njega poređati začinjene batake. Peći u rerni 45 minuta na 200* C. Izvaditi gotov podvarak iz rerne. Servirati batake i kupus na ukrašen tanjir, a po želji poslužiti i krišku ražanog hleba.
Kupus može očuvati svežinu i sadržaj vitamina C ukoliko se čuva u plastičnoj vrećici u odeljku frižidera namenjenom za povrće do 2 nedelje. Ukoliko vam preostane deo glavice, pokrijte ga kuhinjskom plastičnom folijom koja dobro prijanja i sprečava oksidaciju i propadanje vitamina C.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 1150 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 135 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 575 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 67.5 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 glavica kupusa
    • 1 glavica crnog luka
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber
    • peršun
    • 20 g šećera
    • 50 g mesnate slanine
    • 4 pileca bataka
    • 400 g ražanog hleba