Toggle Navigation

 

Banatske krmenadle

Uvek u zamrzivaču čuvajte malo zamrznute bistre supe, odn. pilećeg ili goveđeg bujona, u plastičnoj posudi ili vrećici, tako da ga možete dodati u neko jelo ili napraviti krem supu od povrća.

Priprema

Listove kupusa obariti u slanoj vodi. Krmenadle malo izlupati tučkom za meso, posoliti i pobiberiti, a zatim peći na vrelom ulju. Gotove krmenadle izvaditi na tanjir i u istoj masnoći prodinstati sitno iseckan crni i beli luk. Listove kupusa poređati u vatrostalnu činiju, na svaki list staviti krmenadlu, posuti dinstanim lukom i preko staviti list slanine. Prekriti drugim listom kupusa i preliti bujonom. Krmenadle staviti da se peku u zagrejanu rernu na 220*C, oko 25 minuta. Jelo servirati uz kriške crnog hleba.
Osobama sa visokim krvnim pritiskom, kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom, ovaj obrok se ne preporučuje zbog visokog sadržaja ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina i natrijuma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 1525 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 762.5 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 47 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 8 listova slatkog kupusa
    • 4 krmenadle
    • 200 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 100 g slanine
    • 200 ml bujona
    • 300 g crnog hleba