Toggle Navigation

 

Pomorandže punjene tunjevinom

Ovo dekorativno i ukusno jelo možete poslužiti i kao svečano predjelo i kao laganu večeru. Pomorandže služe kao dekoracija, dok je punjenje zapravo lagani namaz, male energetske, a velike hranljive vrednosti.

Priprema

Pomorandže odseći pri vrhu, izdubiti i izvaditi ”meso”. Okrenuti izdubljene pomorandže da se ocede, i za to vreme napraviti fil.

Tunjevinu dobro ocediti i pomešati sa kuvanim graškom, iseckanim krastavčićima, kaprom, bosiljkom, sitnim sirom i kečapom.

Smesu posoliti, promešati, sjediniti sastojke i napuniti pomorandže.

Pomorandže punjene tunjevinom poslužiti uz krišku kukuruznog hleba.

 

Obratite pažnju na količinu soli u jelima u kojima se upotrebljavaju već soljene namirnice. Suhomesnati proizvodi, konzervisana riba, sirevi, konzervisano povrće imaju visok sadržaj soli. O ovome naročito moraju da vode računa osobe sklone visokom pritisku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 1700 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 vece pomorandže
    • 260 g tunjevine
    • 200 g kuvanog graška
    • 100 g kiselih krastavaca
    • kapar
    • bosiljak
    • so
    • 200 g sitnog sira od obranog mleka
    • 50 ml kečapa
    • 300 g kukuruznog hleba