Toggle Navigation

 

Potaž od praziluka i šargarepe

Potaž je vrsta čorbe od povrća koje mora biti ili ispasirano ili gusto ukuvano. Obično se uz potaž serviraju i kockice suvog prepečenog hleba - krutoni.

Priprema

Skuvati iseckan praziluk i šargarepu u vodi u koju je dodata kocka za supu.

Povrće ocediti, prohladiti i izmiksirati. Vratiti miksano povrće u vodu da provri.

Začiniti po ukusu.

Služiti sa prepečenim tostom isečenim na kockice (krutonima).

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 135 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 177.5 kcal

Natrijum - 67.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 praziluk
    • 300 g šargarepe
    • 1 kocka za supu
    • voda
    • tost hleb