Toggle Navigation

 

Pršuta i dinja

Dinja je danas dostupna tokom cele godine, pa dozvolite sebi da obradujete svoja nepca ovim voćem. Ako ste kupili nezrelu dinju, ostavite je par dana na sobnoj temperaturi kako bi potpuno sazrela.

Priprema

Luk sitno iseći, dodati maslinovo ulje, balzamiko sirće, rukolu i dobro promešati. Na kriške crnog hleba staviti prethodno pripremljenu rukolu, list pršute i krišku dinje, a zatim pobiberiti. Predjelo servirati uz hladni aperitiv po želji.
Ovaj obrok sadrži znatnu količinu natrijuma koji je najvećim delom poreklom iz pršute tako da prilikom pripreme obroka ne treba dodavati so. Osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da koriguju veličinu porcije da bi smanjili količinu natrijuma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 475 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 1350 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 237.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 675 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g crnog hleba
    • 250 g pršute
    • 200 g dinje
    • 100 g rukole
    • 100 g crnog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 kašika balzamiko sirćeta
    • biber