Toggle Navigation

 

Salata od celera sa pršutom

Istorija celera je duga i zanimljiva. U doba Homera korišćen je kao lek, bio je i simbol lepote i veselja. Ubrzo zatim postao je pogrebno cveće i značio je samo suze i žalost. Kasnije je u Rimu, uz lovorov list, uzdignut kao simbol pobede i pobedničkog slavlja, kada se prvi put pojavio i kao začin. Upotreba celera kao namirnice započela je tek u srednjem veku.

Priprema

Celer, jabuke i šargarepu očistiti i izrendati, posoliti, te dodati jabukovo sirće i mlevene orahe. Na dno činije staviti list zelene salate, dodati polovinu salate od celera, zatim poređati pršutu uvijenu u male fišeke i na kraju ponovo staviti salatu od celera. Salatu dekorisati kriškama paradajza i poslužiti sa raženim hlebom i sokom od grejpfruta.
Obrok umerene energetske vrednosti, sa idealno izbalansiranim hranljivim sastojcima i sa malom količinom ukupnih, zasićenih masti i holesterola. Zbog visokog sadržaja soli u pršuti, osobe sa visokim pritiskom mogu ovu namirnicu zameniti manje slanom, na primer, stišnjenim pilećim ili ćurećim grudima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 495 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g celera
    • 200 g jabuka
    • 100 g šargarepe
    • 60 g pršute
    • 50 g mlevenih oraha
    • zelena salata
    • 150 g paradajza
    • jabukovo sirće
    • so
    • 400 g raženog hleba
Ključne reči:
zelena salata celer jabuka pršuta