Toggle Navigation

 

Salata od morskih plodova (posno)

Morski plodovi su dobar izvor selena i joda. Selen je esencijalni oligoelemenat neophodan za pravilan rad enzimskih sistema, dok jod pripomaže proizvodnji hormona štitne žlezde. Važni su za metabolizam i dobre mentalne funkcije.

Priprema

Zelenu salatu iseći na trakice, čeri paradajz na polovine, beli luk sitno iseckati, a pasulj isprati. Sve sastojke dodati morskim plodovima, posoliti, sipati limunov sok, maslinovo ulje i balzamiko sirće. Salatu dobro izmešati i servirati uz kukuruzni hleb.
Morski plodovi se blanširaju tako što se kuvaju 10-15 minuta u vodi u koju se pre toga doda sok od jednog limuna. Najčešće se kombinuju sa pastama, pirinčem, pa čak i sa voćem i povrćem.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 210 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 58 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g kukuruznog hleba
    • 500 g blanširanih morskih plodova
    • 300 g zelene salate
    • 250 g crvenog pasulja iz konzerve
    • 2 cena belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • sok od 1 limuna\n
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • 200 g čeri paradajza
    • so