Toggle Navigation

 

Salata sa salamom i rotkvicama

Hladne salate sa testeninom mogu se pripremiti od različitih kombinacija visokovrednih sastojaka. Da bi se očuvala njihova hranljiva vrednost, a smanjio dodatak masnoća za povezivanje, osmislite nove sosove od pasiranog povrća, hladno ceđenog ulja i biljnih začina.

Priprema

Rotkvice krupno iseći, kukuruz isprati i ocediti od vode. Salatu I salamu iseckati na rezanca i pomešati sa rotkvicama, kukuruzom i testeninom. Napraviti preliv od vlašca, sirćeta, ulja, soli i bibera, preliti salatu i promešati. Salatu dekorisati paradajzom isečenim na kriške.
U mediteranskim zemljama povećan unos masnoća u ishrani, pre svega, maslinovog ulja, ne znači istovremeno i povećan rizik za nastanak bolesti. Naučne studije dokazuju da ljudi koji redovno koriste maslinovo ulje, naročito ako ga upotrebljavaju umesto drugih vrsta masnoća, duže žive i ređe boluju od hroničnih bolesti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 325 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g barene testenine
    • 200 g kukuruza iz konzerve
    • 2 kašike balzamiko sirćeta
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 kašika seckanog vlašca
    • 200 g paradajza
    • 300 g zelene rebraste salate
    • 100 g salame isečene na tanke kolutove
    • 300 g rotkvica
    • so
    • biber