Toggle Navigation

 

Šešir ražnjić

Sir trapist pripada grupi polutvrdih sireva. Originalno potiče iz francuskih samostana, a ime je dobio po opatiji La Trappe. Ima specifičan ali blag i prijatan ukus koji nastaje od sastojaka koji nastaju za vreme zrenja sira. Ovaj sir je izvrstan dodatak obrocima.

Priprema

Napraviti masu za punjenje šampinjona tako što se sjedini sitan sir, narendani trapist sir, šunka, beli luk i biber. Pripremljenom masom napuniti šampinjone, spojiti ih po dva komada, jedan uz drugi i ređati na žicu za ražnjić. Peći u zagrejanom teflon tiganju. Uz predjelo servirati krišku ražanog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 585 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 1080 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 292.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 540 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g šampinjona
    • 1 cen belog luka
    • 80 g sitnog sira od obranog mleka
    • 70 g trapist sira
    • 150 g praške šunke
    • biber
    • peršunov list
    • 2 supene kašike maslinovog ulja
    • 400 g raženog hleba