Toggle Navigation

 

Špagete sa „pestom“ od oraha

Uvođenje oraha u ishranu predstavlja značajan korak ka unapređenju zdravlja vašeg srca. Plod oraha je izvor stabilnih mononezasićenih masnih kiselina, ali i odličan biljni izvor omega 3 masnih kiselina. Samo, zbog velikog sadržaja masti i velike energetske vrednosti, vodite računa o upotrebljenoj količini!

Priprema

U blender staviti peršun, beli luk, so, biber, orahe i maslinovo ulje i usitniti dok se ne napravi sos. Servirati špagete u tanjir, preliti sosom od oraha i poslužiti uz kriške paradajza.
Pesto je uobičajen naziv za zelenu pastu koja se pravi od maslinovog ulja, zelenih listova bosiljka ili peršunovog lista, uz dodatak semenki – u originalnom receptu, melju se semenke mediteranskog bora, a u ovoj varijanti pesto ćemo napraviti od oraha.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 660 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 37 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g barenih špageta
    • 200 g seckanih oraha
    • 2 veze peršuna
    • 2 cena belog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 2 paradajza