Toggle Navigation

 

Tomato penne

Francuzi ga nazivaju „jabukom ljubavi“ a italijanska reč za paradajz – pomodoro znači „zlatna jabuka“ jer su njima prve poznate vrste paradajza bile žute boje. Termički tretirani proizvodi od paradajza, kao što su pasta i sok od paradajza ili paradajz pelat, preporučuju se u ishrani pošto organizam na taj način lakše iskorišćava dragoceni likopen iz ćelija.

Priprema

Na maslinovom ulju propržiti sitno isečen crni luk, dodati beli luk iseckan na listiće, naliti sa malo vode i propržiti. Dodati paradajz pelat, sok od paradajza, začiniti i kuvati 10 minuta. Pripremljenom sosom preliti testeninu i posuti sitno sečenim peršunovim listom.
Ovaj obrok potiče iz bogate riznice mediteranske kuhinje, što se može prepoznati već na osnovu liste namirnica neophodnih za njegovu pripremu. Iako sadrži nešto veću količinu masnoća, poreklom iz maslinovog ulja, dominiraju mononezasićene masne kiseline koje imaju zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine
    • 400 g paradajz pelata
    • 200 ml soka od paradajza
    • 100 g crnog luka
    • 6 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • peršunov list