Sir, ajvar i susam sjediniti, promešati i napraviti namaz. Namazom premazati kriške tost hleba i dekorisati maslinama i crvenom paprikom. Uz sendviče poslužiti i čašu soka od paradajza.
Seme susama je maleno, pljosnato, ovalno seme orašastog ukusa. Uzgaja se u mnoštvu varijeteta, kao belo, žuto, crno ili crveno seme. Veruje se da čuvena arapska fraza „Sezame, otvori se!“, ustvari odražava prirodni fenomen zvučnog otvaranja i prskanja susamove čaure kada dostigne potrebnu zrelost.
Porcija za odraslu osobu - 490 g
Energetska vrednost porcije - 515 kcal
Natrijum - 1700 mg
Masti - 19 g
Masti (%) - 33 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 2 mg
Belančevine - 21 g
Belančevine (%) - 16 %
Ugljeni hidrati - 65 g
Ugljeni hidrati (%) - 51 %
Vlakna - 11 g
Porcija za odraslu osobu - 245 g
Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal
Natrijum - 850 mg
Masti - 9.5 g
Masti (%) - 16.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 1 mg
Belančevine - 10.5 g
Belančevine (%) - 8 %
Ugljeni hidrati - 32.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %
Vlakna - 5.5 g