Toggle Navigation

 

Trakasta salata

Iako su bogate mastima, i zato veoma kalorične, semenke suncokreta su odlični izvor brojnih vrednih hranljivih sastojaka. Oljuštene i pržene, semenke mogu da se dodaju različitim jelima: žitaricama i kašama za doručak, hlebu, salatama, varivima, umacima, testenini, a najčešće posluže kao zanimljiva zabava, za grickanje.

Priprema

Šargarepu, celer, praziluk, jabuku i papriku dobro oprati i iseći na tračice.

Dodati na isti način isečenu prašku šunku, posoliti, posuti seckanom mirođijom, preliti sokom od limuna i maslinovim uljem i na kraju posuti semenkama suncokreta, pa sve lagano izmešati i sjediniti.

Salatu servirati uz crni hleb i jogurt od obranog mleka.

 

Ukupno učešće masti u dnevno potrebnoj energiji ne treba da pređe 30 procenata. Stoga, ulje koristite štedljivo. U ishrani se preporučuju male količine hladno ceđenog maslinovog ulja za prelivanje gotovog obroka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 1400 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g šargarepe
    • 200 g celera
    • 1 jabuka - 200 g
    • 1 praziluk - 150 g
    • 1 paprika - 150 g
    • 150 g praške šunke
    • so
    • sok od jednog limuna
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 30 g ocišćenog semena suncokreta
    • mirođija