Toggle Navigation

 

Vegetarijanski sendviči

Za pravljenje vegetarijanskog sendviča, neophodno vam je kvalitetno povrće. Ne zaboravite da prilikom kupovine izaberete glavice luka koje su čiste i dobro oblikovane. Ljuska treba da bude pripijena, a ne hrskava i lomljiva. Izbegavajte korištenje luka koji je proklijao, ima plesan, mekanu glavicu ili mrlje. Kada je u pitanju paradajz obratite pažnju da plodovi budu čisti, zdravi, celi, bez napuklina i mrlja.

Priprema

Hleb iseći na kriške i premazati sitnim sirom. Paradajz iseći na kolutove, a crveni luk na listiće. Poređati na kriške hleba i posuti sitno isečenim belim lukom, origanom, peršunovim listom, posoliti i preliti maslinovim uljem. Zapeći u rerni 8-10 minuta na 180*C. Sendviče servirati kao predjelo uz napitak po želji.
Crni hleb je bogat mineralima, vlaknima i proteinima ali bi trebalo da ga izbegavaju osobe koje boluju od gastritisa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g crnog hleba
    • 400 g paradajza
    • 100 g crvenog luka
    • 100 g sitnog sira od obranog mleka
    • beli luk
    • origano
    • peršunov list
    • so
    • 1 kašika maslinovog ulja