Toggle Navigation

 

Kroko

Potrebama savremenog čoveka za niskokaloričnom hranom prilagodili su se i proizvođači svinjskog mesa, tako da po nekim podacima, svinjsko meso danas ima za oko 30% manje masti nego pre 20 godina

Priprema

Krompir i crni luk iseći na listove i staviti u vatrostalnu tepsiju. Posuti brašnom, začiniti dodatkom za jelo i mlevenom crvenom paprikom i pobiberiti. Promešati da bi se svi sastojci i začini sjedinili i preliti vodom i uljem. Preko krompira i luka poređati krmenadle i kobasice. Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200* oko 35 minuta. Gotovo jelo servirati uz salatu od svežeg krastavca i krišku crnog hleba.

Obavezan sastojak svih dodataka jelima je mononatrijum glutamat ili E-621 koji se koristi kao pojačavač arome i nalazi se na pozitivnoj listi Pravilnika o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama. Nalazi se i u instant supama, grickalicama, slatkišima, napicima i raznim drugim industrijskim proizvodima.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 565 kcal

Natrijum - 1070 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal

Natrijum - 535 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g svinjskog karea
    • 200 g kobasice
    • 800 g krompira
    • 200 g crnog luka
    • 1 kašika brašna
    • dodatak jelu
    • biber
    • 2 kašike ulja
    • 200 g krastavaca
    • 200 g crnog hleba