Toggle Navigation

 

Zeleni rezanci sa brokolijem

Koliko je brokoli zdravo povrće govore činjenice iz tablica sastava namirnica. Sto grama svežeg brokolija zadovoljiće 150% preporučenog dnevnog unosa za vitaminom C i ima vlakana koliko i kriška hleba od integralnih žitarica. Jedan je od najboljih izvora vitamina A koji postoji u prirodi.

Priprema

Brokoli očistiti i oprati pa obariti u vreloj vodi oko 2 minute. Gotov brokoli izvaditi i procediti. Na zagrejanom ulju propržiti papriku isečenu na kockice, pa kad omekša dodati iseckan beli luk. Promešati i naliti biljnom pavlakom. Prokuvati par minuta, dodati obarene cvetove brokolija i kuvane rezance, promešati, začiniti i ostaviti još 2 minuta da se ukuva. Predjelo servirati u dublje tanjire i poslužiti toplo.
Obojeni rezanci dobijaju se iz osnovnog recepta za testeninu, mešanjem brašna i vode, uz dodatak prirodne boje. Dodavanjem spanaća ili mladih listova koprive dobija se zelena boja testenine. Zelena testenina može da se pripremi sa običnom testeninom ili drugim bojama, kao trikolori testenina.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 241 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 120.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g brokolija
    • 200 ml biljne pavlake
    • 400 g zelenih rezanaca
    • 2 cena belog luka
    • 1 supena kašika maslinovog ulja
    • peršun
    • so
    • biber
    • 150 g sveže paprike babure