Toggle Navigation

 

Sos holandez

Jedan od bazičnih sosova koji se koristi u kulinarstvu. Ovom sosu možete dodavati razne sastojke čime dobijate i raznolikost ukusa i vrsta sosa.

Priprema

Puter rastopiti na tihoj vatri i ostaviti da bude mlak. Žumanca umutiti penasto na pari. Dodavati uz stalno mešanje vino, rastopljen puter, pazeći da se ne odvoji masnoća od putera. Zatim dodati sok od limuna i začine. Servirati sos u sosijeru i odmah poslužiti. Sos se pravi neposredno pre serviranja jela i najviše se slaže uz pečenu ili poširanu ribu. Sos holandez je jedan od bazičnih sosova i u njega mogu da se dodaju razni sastojci.

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 40 kcal

Natrijum - 176 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 91 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 97 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 1 g

Ugljeni hidrati (%) - 7 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 20 kcal

Natrijum - 88 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 45.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 48.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 0.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 3.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

15 min.

Sastojci

    • 2 žumanceta
    • 150 g putera
    • 60 ml belog vina
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić
    • sok od limuna