Toggle Navigation

 

Sos od kikirikija

Kikiriki ili „zemljani“ orah, pripada porodici mahunarki i vrlo je bogat belančevinama, gvožđem, cinkom i magnezijumom. Najbolje ga je kupovati neoljuštenog jer tada sadrži najviše vitamina i minerala. U ishrani birajte samo ona zrna kikirikija koja nisu užegla jer se na starijim plodovima razvijaju mikroorganizmi koji dovode do kvarenja hrane i drugih zdravstvenih rizika.

Priprema

Puter rastopiti, dodati brašno i kratko propržiti. Dodati kikiriki, puter od kikirikija, soja sos, šećer, so i biber. Promešati, i kuvati dok se ne zgusne. Servirati sos u sosijeru i poslužiti. Kikiriki sos ide uz sve varijante povrća i mesa, bilo da su topla ili hladna.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 335 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 803 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 57 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 167.5 g

Energetska vrednost porcije - 57.5 kcal

Natrijum - 401.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 28.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Sastojci

    • 200 g usitnjenog kikirikija
    • 400 ml bujona
    • 40 g putera od kikirikija
    • 1 kašika brašna
    • 1 kašika soja sosa
    • 1 kašika šećera
    • so
    • biber
    • 20 g putera