Toggle Navigation

 

Keks sa puterom od kikirikija

U ovim, skoro idealno izbalansiranim keksićima, mogu uživati svi članovi porodice, pod uslovom da njihovu energetsku vrednost uklope u ukupne energetske potrebe organizma.

Priprema

Umutiti kikiriki puter sa šećerom, dodati jaja, vodu, prašak za pecivo, brašno i iseckan kikiriki. Smesu staviti u špric, praviti keksiće i staviti u pleh obložen papirom za pečenje. Keks staviti u rernu zagrejanu na 200*C i peći oko 20 minuta. Keksiće izvaditi iz rerne, prohladiti i poslužiti.
Pšenično brašno koje se najčešće koristi za pripremu poslastica je belo brašno tip 500, koje može biti glatko ili oštro, a sastoji se samo od jezgra zrna pšenice pa ima manje vitamina i minerala koji su uklonjeni sa ljuskom zrna i klicom. Polubela brašna nose oznaku tip 850 dok se crna brašna tipa 1100 i 1400, iako nutricionistički vrednija, vrlo retko nalaze u prodaji.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 135 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 67.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 jaja
    • 80 ml vode
    • 200 g putera od kikirikija
    • 100 g šećera
    • 300 g brašna
    • 50 g seckanog neslanog kikirikija