Toggle Navigation

 

Sos od paradajza

Termički tretirani proizvodi od paradajza, kao što je pasta i sok od paradajza ili paradajz pelat preporučuju se u ishrani zbog toga što ćelijske membrane plodova paradajza pucaju na povišenoj temperaturi, pa se likopen iz ćelija lakše oslobađa i organizam ga bolje iskorišćava.

Priprema

Zagrejati ulje, dodati brašno i uz stalno mešanje kratko propržiti i napraviti zapršku.

Uliti sok od paradajza, posoliti, pobiberiti i dodati malo šećera. Kuvati dok se sos ne zgune.

Servirati sos u sosijeru.

Sos od paradajza poslužiti uz kuvano meso i povrće iz supe, a ako dodate i bosijak odlično će ići uz pomfrit.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 431 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 215.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 kašike ulja
    • 2 kašike brašna
    • 500 ml soka od paradajza
    • so
    • biber
    • šećer
Ključne reči:
ulje brašno paradajz bosiljak