Toggle Navigation

 

Sos od povrća

Da bi skratili vreme kuvanja, povrće iseckajte na sitne komade, a kada povrće procedite vodu od kuvanja nemojte baciti jer će vam biti potrebna za podlivanje da bi se dobila željena gustina sosa.

Priprema

Krompir, šargarepu i crni luk iseckati na sitne komade. Staviti povrće u šerpu na zagrejano ulje i kratko propržiti. Dodati pasulj, vodu i začine i kuvati dok se povrće ne skuva. Procediti povrće, staviti u blender, dodati beli luk, paradajz pire, bosiljak i dobro ispasirati. Doliti vodu u kojoj je povrće kuvano da bi se dobila gustina koja je potrebna za sos i dodatno začiniti po ukusu. Servirati sos u posudu i posuti parmezanom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 218 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 109 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

20 min.

Sastojci

    • 1 veci krompir
    • 1 glavica crnog luka
    • 1 veca šargarepa
    • 100 g crvenog pasulja
    • 200 ml vode
    • 2 cena belog luka
    • 20 g paradajz pirea
    • lovorov list
    • so
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • bosiljak
    • 20 g parmezana