Toggle Navigation

 

Sos od sira

Gorgonzola je sastavni deo raznih sosova za testeninu i povrće. Može da se koristi kao dodatak supama, ili u kombinaciji sa spanaćem kao fil za više vrsta testa. Uz blagu, kremastu gorgonzolu preporučuju se meka, aromatična vina poput Rieslinga i Pinota.

Priprema

U šerpu sipati pavlaku za kuvanje i zagrejati.

Kada proključa dodati rendani trapist, parmezan i usitnjenu gorgonzolu.

Kuvati uz stalno mešanje dok se sirevi ne rastope.

Servirati sos u sosijeru i poslužiti uz jela sa testeninom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 66 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 132.5 kcal

Natrijum - 212.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 80 g rendanog trapista
    • 50 g gorgonzola sira
    • 40 g parmezana
    • 300 ml pavlake za kuvanje