Toggle Navigation

 

Punjeni crveni luk

Iako je količina masnoća u ovom obroku nešto iznad preporučenih vrednosti, zasićene masnoće i holesterol su u okviru preporučenih vrednosti, tako da i osobe kojima je preporučeno smanjenje unosa masnoća povremeno mogu da uživaju u ovom specijalitetu.

Priprema

Odseći vrhove luka, izdubiti, poređati u tepsiju, preliti sa malo vode i peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200*C. Izvađenu sredinu luka propržiti na zagrejanom ulju, dodati papriku isečenu konkase, iseckan beli luk, začine i ranije pripremljen pirinač. Smesom napuniti luk, a ostatak sipati oko luka. Preliti biljnom pavlakom, posuti rendanim trapistom i vratiti u rernu da se peče jos 15-ak minuta. Servirati na tanjir i poslužiti uz tost i sok od pomorandže.

Crveni luk se ubraja među najstarije lekovite biljke. Poznat je kao prirodni antibiotik i antipiretik a osnovu biološke vrednosti čine minerali i vitamini. Crveni luk je najbolje jesti sirov ili što manje termički obrađen jer dugotrajno izlaganje visokoj temperaturi uništava njegove korisne sastojke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 455 kcal

Natrijum - 5 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 560 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 227.5 kcal

Natrijum - 2.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 280 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g barenog pirinča
    • 8 glavica crvenog luka
    • 200 g paprike babure
    • 80 g narendanog trapista
    • 3 kašike ulja
    • 2 cena belog luka
    • kari
    • dodatak jelu
    • 100 ml biljne pavlake
    • 200 g čeri paradajza
    • 8 parcadi tosta