Toggle Navigation

 

Baštenski ražnjići u sosu od mirođije

Delikatnog ukusa, meke, jestive kore i kremastog belog mesa, tikvice su savršen dodatak svakom obroku. Pripremaju se na najrazličitije načine: kuvane kao varivo, pečene na grilu, punjene, pržene, samostalno ili sa drugim jelima. Kupujte plodove srednje veličine, jer velike mogu biti očvrsle, sa velikim semenkama, dok mali primerci često imaju nedovoljno razvijen ukus.

Priprema

Napraviti ražnjiće od krompira, kolutova tikvica i kocki paprika. Ražnjiće grilovati na jednoj polovini zagrejanog putera i začiniti. U tiganju otopiti ostatak putera, dodati iseckanu mirođiju i brašno. Kratko upržiti, naliti mlekom, začiniti i kuvati dok se sos ne zgusne. Servirati na tanjir gotove ražnjiće sa pršutom i sosom od mirođije. Poslužiti uz integralni hleb.
S obzirom na to da pršuta sadrži značajnu količinu soli na čiju količinu nije moguće uticati, potrebno je posebnu pažnju obratiti na dodavanje soli tokom pripreme jela, kako ukupni dnevni unos natrijuma ne bi bio veći od preporučenih 2400 mg.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 1490 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 745 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g krompira (kratko obarenog)
    • 300 g paprike (crvena i žuta)
    • 150 g tikvica
    • 2 cena belog luka
    • 20 g putera
    • 200 g pršute
    • mirodija
    • 1 kašika brašna
    • 300 ml obranog mleka
    • biber
    • so
    • 200 g integralnog hleba