Toggle Navigation

 

Bele lazanje (Video recept)

Obroci bez mesa, sa malom količinom dodatog ulja, po pravilu imaju idealno izbalansirane hranljive sastojke. Ovo jelo u umerenim količinama sebi mogu da priušte, kako zdravi i aktivni, tako i oboleli od različitih hroničnih bolesti.

Plativoo
Priprema

šampinjone iseckati, staviti na umereno zagrejano ulje i dinstati ih par minuta. Tikvice iseckati na kocke, dodati šampinjonima i dinstati zajedno oko 5 minuta. Kad tečnost koju su tikvice ispustile, ispari, sve posoliti i pobiberiti. Na preostalom ulju upržiti brašno, postepeno dolivati mleko i uz stalno mešanje skuvati bešamel sos. Bešamel začiniti muskatnim oraščićem. Podmazati tepsiju i potom na dno tepsije staviti malo bešamela, potom kore za lazanje, premazati ih sa još malo bešamela, pa zatim staviti fil od tikvica i šampinjona. Ponavljati postupak dok se ne potroše svi sastojci ( kore za lazanje uvek moraju biti premazane sosom). Na kraju sve preliti ostatkom bešamela, posuti rendanim parmezanom i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 25 minuta. Gotove bele lazanje izvaditi iz rerne, malo prohladiti a potom servirati i poslužiti.
Bešamel sos je bazični sos i uobičajeni sastojak italijanske kuhinje, naročito za različite vrste jela od testenine. Da bi se smanjila energetska vrednost i sadržaj masti u sosu, poželjno je koristiti minimalne količine ulja ili putera i obrano mleko ili voda.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 65 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 32.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g kora za lazanje
    • 400 g šampinjona
    • 300 g tikvica
    • 2 kašike ulja
    • so
    • beli biber
    • muskatni oraščić
    • 3 kašike brašna
    • 500 ml mleka
    • 50 g rendanog parmezana