Toggle Navigation

 

Čeri paprika

Ruzmarin se koristi kao začin i prirodni lek već hiljadama godina. Narodna medicina vjeruje, da ruzmarin podstiče i jača pamćenje. Ovo verovanje iz narodne medicine dokazali su naučnici Univerziteta Cincinnati. Istraživanja su pokazala da ruzmarin ubrzava cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, i na taj način poboljšava koncentraciju

Priprema

Paprike preseći na pola po dužini, očistiti od semenki, staviti u vatrostalnu tepsiju i pobiberiti. Čeri paradajz iseckati i napuniti paprike. Dodati iseckan bosiljak, ruzmarin i beli luk. Inćune poređati preko napunjenih paprika i preliti maslinovim uljem. Napunjene paprike pokriti folijom i peći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C, a zatim skloniti foliju i još malo zapeći. Uz čeri paprike poslužiti i krišku kukuruznog hleba.

 

Inćuni pripadaju porodici sleđeva, zajedno sa srdelom, papalinama, haringama i nekim drugim ribama. Cela porodica nosi zajednički naziv „sitna plava riba“. Inćuni se najčešće konzervišu i kao usoljeni u konzervama ili staklenim teglama dospevaju na tržište.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 425 kcal

Natrijum - 1120 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 212.5 kcal

Natrijum - 560 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 paprike
    • 400 g čeri paradajza
    • bosiljak
    • ruzmarin
    • 2 cena belog luka
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 100 g inćuna
    • biber
    • 300 g kukuruznog hleba