Toggle Navigation

 

Čorba od koprive

Odlično izbalansiran obrok, sa idealnim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata. Kopriva sadrži znatnu količinu hlorofila, mineralnih soli te vitamina C i provitamina A

Priprema

U tiganju na zagrejanom ulju propržiti crni luk i šargarepu isečene na kocke, dodati kratko blanširanu i iseckanu koprivu i naliti vodom. Čorbu začiniti i zgusnuti je klajsterom, odnosno umućenim brašnom i vodom. Na kraju dodati  pavlaku i servirati.

Kopriva se veoma retko nalazi na trpezi iako je veoma ukusna i lako se priprema. Iako raste svuda, nastojte da je berete na mestima gde nema puno prašine i saobraćaja. Vodite računa da je konzumirate samo termički obrađenu jer sveža može da ošteti bubrege.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 210 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kašika ulja
    • 150 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • 300 g barene koprive
    • 2 kašike brašna
    • so
    • biber
    • 500 ml vode
    • 120 ml kisele pavlake
Ključne reči:
vecera šargarepa kopriva