Toggle Navigation

 

Extra gljive sa sušenim paradajzom

Bosiljak je jedan od glavnih začina mediteranske kuhinje koji se koristi svež ili osušen, pretežno sa jelima od povrća, ali se njime začinjavaju i supe, sosovi, paštete, kobasice, sir i jela od jaja. Najaromatičniji je kada se svež list iskida prstima i doda u jelo neposredno pred kraj kuvanja

Priprema

Na alu foliju staviti obe vrste gljiva (šampinjone i bukovače), dodati sitno iseckanu slaninu i sušeni paradajz, posoliti, pobiberiti, staviti listiće svežeg bosiljka, posuti parmezanom i uviti u paketiće (foliju dobro zatvoriti da prilikom pečenja ne bi curili sokovi iz nje). Paketiće staviti u tepsiju i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne a zatim i iz folije i servirati na tanjir.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 886 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 443 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g bukovače
    • 300 g šampinjona
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 100 g slanine
    • 50 g sušenog paradajza
    • 40 g parmezana