Toggle Navigation

 

Fileti oslića sa povrćem u medu

Važno je pravilno očistiti ribu: odseći joj peraja, očistiti je od krljušti, odstraniti utrobu i crnu trbušnu kožicu i oprati je pod mlazom vode. Nakon cišćenja meso prosušiti i sa svih strana poprskati limunovim sokom kako bi se neutralisao miris , a meso ostalo čvrsto. Po površini ribe lagano utrljati so i začine.

Priprema

Filete ribe iseći na manje komade, začiniti peršunom, posoliti, pobiberiti i ispržiti na zagrejanom ulju. Ribu izvaditi na tanjir, a na preostalom ulju prodinstati pečurke. Povrće ispasirati u blenderu i dodati pečurkama. Dodati biljnu pavlaku i med i ostaviti da se kuva 2-3 minuta. Gotov sos od povrća sa medom servirati na tanjir, dodati filete oslića i dekorisati kriškama limuna. Jelo poslužiti iz ražani hleb.
Obrok, osim ribe, ne sadrži druge namirnice životinjskog porekla, te je pogodan za dane posta (kada je dopušteno konzumiranje ribe). Raznovrsno povrće i hleb od integralnog brašna izvor su značajne količine dijetetskih vlakana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 880 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 440 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g fileta oslića
    • 500 g kuvanog mešanog povrća
    • 50 g meda
    • so
    • biber
    • 400 g pečuraka
    • 100 ml biljne pavlake
    • 2 kašike ulja
    • peršun
    • 1 limun
    • 400 g ražanog hleba