Toggle Navigation

 

Oslić sa renom

Za oštar, ljut i jedak miris i ukus rena zaslužno je sumporno jedinjenje alil izotiocianat koje se oslobođa tek nakon što se koren rena narenda ili iseče. U usitnjen ren se odmah dodaje limunov sok ili sirće koji usporavaju enzimski proces oslobađanja sumpornog jedinjenja, pa se dobija ren blagog ukusa.

Plativoo
Priprema

Filete ribe seckati na rezance, posuti limunovim sokom, posoliti I pobiberiti, te ostaviti 10 minuta da odstoje. Iseckati crni luk i pržiti na ulju dok ne omekša, pa dodati marinirane šampinjone isečene na listiće, te dinstati još 10 minuta. Povrće sipati u vatrostalnu posudu, posuti peršunom i preko naslagati fi lete. Umutiti 3 kašike maslinovog ulja sa senfom, renom i iseckanim belim lukom i time premazati filete. Sve posuti prezlom i peći u rerni 30 minuta na 200 °C. Gotovo jelo dekorisati paradajzom isečenim na kolutove i poslužiti uz bareni
krompir posut začinskom paprikom, barenom blitvom i integralnim hlebom.
Ren botanički pripada istoj porodici kao i kupus ili slačica, ali se za razliku od ovih biljaka, u ishrani koristi samo koren rena. Listovi sadrže blago otrovnu supstancu, zbog čega nemaju kulinarsku vrednost i značaj za ljudsku ishranu. Najčešće se kao dodatak mesu ili ribi korsiti rendani ren u koji se dodaje limunov sok ili sirće.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 680 g

Energetska vrednost porcije - 600 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 56 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 17 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 8.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g fileta oslića
    • 250 g mariniranih šampinjona
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 4 kašike rena
    • 40 g prezle
    • 2 paradajza
    • 150 g crnog luka
    • 1 kašicica senfa
    • sok od 1 limuna\n
    • 1 kašika crvene začinske paprike
    • seckani peršun
    • so
    • biber
    • 400 g barenog krompira
    • 200 g barene blitve
    • 1 cen belog luka
    • 200 g čeri paradajza
    • 300 g integralnog hleba