Toggle Navigation

 

Fusili sa dve vrste pečuraka

Testenina predstavlja odličan izvor ugljenih hidrata, naročito za aktivne osobe i sportiste. Međutim, veće količine ugljenih hidrata od onih koje ćelije mišića i jetre mogu da pretvore u glukozu i glikogen pretvoriće se u masno tkivo. To objašnjava zašto i kako višak ugljenih hidrata završava na bokovima i stomaku.

Priprema

Crni luk i papriku baburu sitno iseckati, pa propržiti na ulju. Bukovače I šampinjone iseći i dodati luku, posoliti i pobiberiti. Dinstati 10 minuta, te naliti paradajz sokom. Jelo kuvati još 5 minuta. Barenu testeninu servirati na tanjir, preliti sosom od pečuraka i dekorisati seckanim peršunovim listom.
Kuvanu testeninu ćete najlakše podgrejati ukoliko je stavite u cediljku i pustite mlaz vrele vode. Kada se testenina zagreje, dobro je ocedite i odmah servirajte.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 570 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 167.5 kcal

Natrijum - 285 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barene testenine (fusili)
    • 300 g bukovača
    • 200 g šampinjona
    • 100 g crnog luka
    • 200 g paprike babure
    • 300 ml paradajz soka
    • 2 kašike ulja
    • 1 kašika seckanog peršunovog lista
    • so
    • biber