Toggle Navigation

 

Indijski pilav

Pirinač ima brojne nutririvne prednosti- pogodan je u ishrani ljudi sa osetljivim organima za varenje, a pošto ne sadrži gluten, mogu ga koristiti i osobe koje ne podnose ovaj protein. Ako ne volite integralni, nabavite vitaminizirani beli pirinač, obogaćen vitaminom B i gvožđem.

Priprema

Crni luk i papriku iseći na kocke, a belo meso sitno iseckati. Na ulju propržiti crni luk, seckanu šargarepu i papriku, pa dodati pileće belo meso i pržiti 10 minuta. Kada meso omekša, dodati pirinač, začine i kari. Naliti bujonom (pilećom supom), kuvati još 10 minuta, te povremeno mešati. Skloniti sa ringle, staviti poklopac i ostaviti da odstoji kako bi pirinač upio svu tečnost. Pilav servirati sa integralnim hlebom.

Kari je indijska mešavina mlevenih začina različitog sastava I ukusa koji se dodaju prilikom pripreme jela od povrća ili jela od ribe ili mesa. Osnovni sastojci su začini korijander, kumin, kurkuma i biber. U zavisnosti od sastojaka i njihovih količinskih odnosa može biti blag, ljut i veoma ljut.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 630 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 98 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g pilećeg belog mesa
    • 200 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 200 g crvene paprike babure
    • 300 g pirinča
    • so
    • biber
    • dodatak jelima
    • 2 kašike ulja
    • pileća supa
    • 1 kašicica karija
    • 200 g integralnog hleba