Toggle Navigation

 

Jagode i maskarpone

Ovaj obrok odlikuje se odlično izbalansiranim odnosom belančevina, ugljenih hidrata i masti. Osobe koje imaju problema sa povišenim vrednostima masnoća u krvi mogu, u cilju smanjenja ukupne količine holesterola, mogu da prilikom pripreme ovog obroka upotrebe 3 belanca i samo 1 do 2 žumanca.

Priprema

Jagode poređati u pouljenu vatrostalnu posudu i poprskati voćnim vinom. U činiji pomešati jaja sa šećerom, vanil-šećerom i maskarpone sirom, preliti jagode i zapeći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180*C. Servirati na tanjir uz sok od jabuke.
Originalan, maskarpone sir, u stvari je fermentirana „trostruka“ pavlaka obrana prilikom proizvodnje parmezana kojoj se dodaje kultura, slično kao kod proizvodnje jogurta. S obzirom na visok sadržaj masti, možete koristiti sitan sir od obranog mleka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 375 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 213 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 187.5 kcal

Natrijum - 125 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 106.5 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g jagoda
    • 150 g sira maskarponea
    • 3 jaja
    • 80 g šećera u prahu
    • vanil-šecer
    • 30 ml vočnog vina (sangrija)
    • 1 kašika ulja
    • 800 ml soka od jabuke
    • napitak