Toggle Navigation

 

Krompir punjen spanaćem

Spanać sadrži veću količinu purina koji se razlaže do mokraćne kiseline. Kod nekih osoba to može da izazove posledicu nagomilavanja mokraćne kiseline u krvi. Količinu spanaća u ishrani treba da ograniče osobe sa gihtom i bubrežnim kamencem.

Priprema

Krompir dobro oprati, preseći na pola i peći u rerni oko 30 minuta. Spanać sitno iseckati, dinstati margarinu, dodati brašno i lagano dodavati mleko. Pečeni krompir izdubiti i dodati u spanać, narendati sir i staviti žumance. Smesu dobro promešati i njom puniti pečeni krompir. Vratiti krompir u tepsiju i kratko zapeći u rerni. Jelo ukrasiti po želji i služiti sa jogurtom.
Dobro je poznato da Popaj postaje snažan i jak kada pojede svoju porciju spanaća. Da li je za vas iznenađenje činjenica da se on na taj način istovremeno štiti od osteoporoze, srčanih bolesti, artritisa i drugih bolesti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 650 g

Energetska vrednost porcije - 510 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 325 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Natrijum - 200 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 velika krompira
    • 200 g spanaća
    • 400 ml obranog mleka
    • 30 g brašna
    • 50 g margarina
    • 1 žumance
    • 30 g trapista
    • 800 ml jogurta od obranog mleka
    • napitak