Toggle Navigation

 

Losos rižoto

Blitva je član iste porodice kao i spanać pa joj je i kulinarska upotreba slična. Međutim, za razliku od spanaća, kada koristite blitvu, nemojte odbaciti ukusne debele, mesnate peteljke koje su izuzetno ukusne i hranljive. Mogu se pripremiti slično šparglama – povezane u snopove, skuvane i prelivene ukusnim umacima.

Priprema

Na zagrejanom puteru sotirati ranije obarenu, usitnjenu blitvu, dodati začine, sitno iseckan beli luk i losos isečen na manje kocke. Pržiti par minuta, dodati pripremljen pirinač, sipati limunov sok i posuti iseckanim peršunovim listom. Servirati losos na tanjir i posuti listićima parmezana.
Losos predstavlja veoma dobar izbor visokovrednih belančevina, koje sadrže sve esencijalne aminokiseline. Iako je količina belančevina u ovom obroku, iznad preporučenih vrednosti, pažljivim planiranjem obroka u toku dana možete postići da ukupni dnevni unos belančevina bude u okviru postojećih preporuka.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 355 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 710 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 89 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 177.5 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 355 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 44.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g barene blitve
    • 500 g barenog pirinča
    • 500 g lososa
    • 20 g putera
    • 2 cena belog luka
    • sok od jednog limuna
    • biber
    • so
    • peršunov list
    • 40 g parmezana u komadu