Toggle Navigation

 

Lovački krompir

Zasićene masne kiseline, koje nepovoljno deluju na lipidni profil i imaju snažno aterogeno dejstvo potiču iz kisele pavlake, putera i slanine. Jedan od načina da smanjite količinu masti u obroku je: koristite pavlaku sa manjim procentom mlečne masti a umesto na masnoći od slanine, brašno propržite na ulju.

Plativoo
Priprema

Rastopiti puter i pržiti sečenu slaninu dok ne postane hrskava. Izvaditi slaninu na tanjir i na istoj masnoći kratko propržiti brašno. Sipati bujon i uz stalno mešanje kuvati dok se sos ne zgusne. Dodati pavlaku, peršunov list, mirođiju, so, biber i krompir isečen na kolutove. Lagano promešati i servirati na tanjir. Lovački krompir posuti prženom slaninom, dekorisati mirođijom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 46 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g barenog krompira
    • 40 g putera
    • 80 g slanine
    • 2 kašike brašna
    • 300 ml bujona
    • 150 g kisele pavlake
    • peršunov list
    • mirodija
    • biber
    • so
Ključne reči:
bareni krompir puter slanina bujon