Toggle Navigation

 

Mandarinska piletina

Tradicionalna kineska kuhinja u mnogo čemu se podudara sa nekim savremenim pogledima na higijenu ishrane. Glavni sastojci kineske kuhinje su pirinač, mahunarke, povrće, plodovi mora, riba i nešto mesa.

Priprema

Piletinu iseći na kocke, dodati malo gustina, promešati i propržiti na malo ulja. Izvaditi piletinu na tanjir, a u tiganj dodati preostalo ulje. Dodati crni luk, krastavce, tikvice i šampinjone isečene na listiće i šargarepu sečenu na kocke. Povrće prodinstati i izvaditi iz posude. U to ulje dodati kari, kratko ga propržiti, dodati sitno sečen praziluk i naliti sa 200 ml vode. Gustin razmutiti u malo hladne vode, dodati u praziluk, kuvati dok se sos ne zgusne i dodati so i šećer.U šerpu vratiti povrće i meso, dobro promešati i kuvati još 2 minuta. Servirati mandarinsku piletinu na tanjir i uz nju poslužiti i bareni pirinač preliven soja sosom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 545 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 895 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 272.5 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 447.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 100 g crnog luka
    • 100 g praziluka
    • 300 g šampinjona
    • 200 g tikvica
    • 200 g krastavca
    • 300 g šargarepe
    • 2 kašike bundevinog ulja
    • so
    • kari
    • šećer
    • 3 kašike gustina
    • 400 g barenog pirinča
    • soja sos