Toggle Navigation

 

Morski ražnjić

Riba list je pljosnatog oblika, sa gornje strane ima kožu crne boje koja se mora svakako oguliti dok sa donje strane ima belu kožu koja kod manjih primeraka može i ostati. Od jedne ribe se mogu napraviti četiri fileta, a od središnje kosti i glave ukusna riblja supa. Fileti lista dostupni su i pripremljeni, najčešće zamrznuti.

Priprema

Ribu list iseći na komade i na žicu za ražnjić ređati redom: komadi ribe list, polovina čeri paradajza, maslina i tako redom dok se ne potroše svi sastojci. Ražnjiće začiniti i peći na maslinovom ulju, pred kraj preliti belim vinom. Servirati uz bareni krompir i ukrasiti po želji.
Iako sadrži veću količinu masnoća od preporučene, ovaj obrok ima malo zasićenih, aterogenih masti, jer je prilikom njegove pripreme korišćeno maslinovo ulje. Da bi smanjili količinu masti pripremljene ražnjiće ispecite na roštilju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 495 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 247.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 18.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g ribe list
    • 100 g čeri paradajza
    • 50 g zelenih maslina
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 100 ml belog vina
    • so
    • biber
    • 800 g barenog krompira