Toggle Navigation

 

Musaka sa dimljenim sirom

Celer je biljka izuzetno male energetske vrednosti - 100 g celera (koren s lišćem) iznosi samo 14 kcal. Odličan je izvor kalijuma, vitamina K i dijetnih vlakana. Konzumiranjem celera njegova eterična ulja efikasno deluju protiv bakterija i gljivica u ustima, grlu, želucu i crevima, pročišćavaju žuč i pomažu kod upala mokraćnih puteva.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni i beli luk, šargarepu i stabljike celera. Dodati mleveno meso, šampinjone, paradajz pelat, posoliti i pobiberiti. Dinstati 10-ak minuta. U tepsiju ređati kolutove krompira, dodati deo mesa sa povrćem, posuti rendanim dimljenim trapistom i ponavljati postupak dok se sastojci ne potroše. Musaku sa dimljenim sirom peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180*C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 555 kcal

Natrijum - 530 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 129 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 277.5 kcal

Natrijum - 265 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 64.5 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g mešanog mlevenog mesa
    • 150 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 100 g stabljika celera
    • 2 cena belog luka
    • 100 g šampinjona
    • 600 g krompira
    • 250 g paradajz pelata
    • 200 g dimljenog trapista
    • 2 kašike ulja
    • so
    • biber