Toggle Navigation

 

Njoke u ljutom paradajz sosu

Odlično izbalansiran obrok, u kojem se masti, belančevine i ugljeni hidrati nalaze u idealnom međusobnom odnosu. Osobe koje imaju tegobe sa organima za varenje, kojima je savetovano da izbegavaju ljuta jela, ovo jelo mogu da pripreme i u blagoj varijanti, bez čili sosa.

Priprema

Crveni luk iseckati, propržiti na zagrejanom ulju, dodati beli luk, paradajz pelat, sok od paradajza i belo vino. Promešati, začiniti dodatkom za jelo, bosiljkom i čili sosom. Posuti sa polovinom parmezana, dodati ranije obarene njoke, promešati i kuvati 5 minuta. Servirati na tanjir i posuti ostatkom parmezana.
Njoke se najčešće svrstavaju među testenine, međutim, to tradicionalno italijansko jelo ima svoje brojne varijetete. Može se pripremiti od krompira, durum pšenice, brašna, sira, pa čak i od starog hleba. Kako se testo priprema kao sveže, sa većim sadržajem vode, kuva se veoma kratko, da se ne bi raskuvalo.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 33 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 16.5 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g barenih njoka
    • 150 g crvenog luka
    • 4 cena belog luka
    • 600 g paradajz pelata
    • čili sos
    • dodatak jelu
    • 100 ml soka od paradajza
    • 100 ml belog vina
    • bosiljak
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 60 g parmezana