Toggle Navigation

 

Oslić u ljutom sosu

Oslić se ubraja u grupu dijetetskih namirnica jer ima malu količinu masnoće, a time i malu energetsku vrednost (330 kcal na 100 g). Zbog toga može da se uklopi u bilo koju vrstu ishrane, pa i u ishranu bolesnika.

Plativoo
Priprema

Filete oslića iseći na komade, začiniti i ispeći na ulju sa obe strane. Gotove komade ribe izvaditi na papirnu salvetu da bi se ocedio višak ulja. Na preostalom ulju prodinstati na kockice isečenu papriku, dodati sitno sečene ljute papričice, naliti sokom od paradajza i ostaviti na vatri oko tri minuta. Na dno tanjira staviti zelenu salatu i kuvani pirinač, preko staviti komade ribe i sve preliti ljutim sosom. Ukrasiti kriškama limuna, peršunom i ruzmarinom.
Oslić je bela morska riba sa sočnim, mekanim mesom izvanrednog ukusa i lake svarljivosti. Najbolje je kada se pripremi istog dana kada je i kupljen, mada se očišćen oslić može, zamrznuti. Oslić može da se kupi i duboko zamrznut, bez glave ili u obliku fileta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 375 kcal

Natrijum - 560 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 36 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 187.5 kcal

Natrijum - 280 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g fileta oslića
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 ljute papričice
    • so
    • 1 limun
    • peršun
    • 1 paprika
    • 200 ml soka od paradajza
    • 400 g kuvanog pirinča
    • 1 kašicica suncokretovog ulja