Toggle Navigation

 

Mediteranski oslić

Oslić je morska riba sive boje, ima belo mekano i sočno meso. Izvrsnog je ukusa i lako svarljivo. Važan je izvor belančevina, koje se u poređenju sa belančevinama mesa odlikuju lakšom probavljivošću (sadrže manje kolagena).

Priprema

Filete ribe nakapati limunovim sokom, posoliti, pobiberiti i složiti u tepsiju. Na ulju propržiti crni luk isečen na listove, dodati beli luk i sitno seckan peršunov list. Zatim dodati deo paradajza isečenog na kocke, malo vode i dinstati još 5 minuta. Time preliti filete oslića i odgore poređati kolutove paradajza i limuna. Peći u rerni oko 40 minuta na 200* C. Jelo servirati sa barenim krompirom, posuti peršunom i dekorisati kriškama limuna.

Riba je jedna od najznačajnijih namirnica u ljudskoj ishrani, a morska riba je prepoznatljivo obeležje mediteranske ishrane kao modela zdrave ishrane

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 645 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 310 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 322.5 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 155 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 34.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta oslića
    • 3 limuna
    • so
    • biber
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 500 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • peršunov list
    • 500 g paradajza
    • 600 g barenog krompira