Toggle Navigation

 

Panonsko-mediteranska testenina

Već samo spisak upotrebljenih namirnica može da nam ukaže da se radi o obroku koji ima izuzetno mnogo natrijuma. Samo jedna porcija ovog jela sadrži više natrijuma od količine preporučene za ceo dan, tako da nije pogodna za osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Priprema

Sitno iseckati crveni luk i propržiti na maslinovom ulju. Dodati iseckanu šunku, šampinjone i iseckan sušeni paradajz. Dinstati 10-ak minuta, a zatim dodati iseckan beli luk, masline, kapar i inćune. Pred kraj kuvanja dodati biber i peršunov list. Ranije pripremljenu testeninu preliti skuvanim sastojcima i posuti parmezanom.
Inćuni pripadaju porodici sleđeva, zajedno sa srdelom, papalinama, haringama i nekim drugim ribama. Cela porodica nosi zajednički naziv „sitna plava riba“. Inćuni se najčešće konzervišu i kao usoljeni u konzervama ili staklenim teglama dospevaju na tržište.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 315 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 2475 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 59 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 157.5 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 1237.5 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 29.5 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g šampinjona
    • 20 g mariniranih inćuna
    • 50 g dimljene šunke
    • 3 komada sušenog paradajza
    • 10 komada crnih maslina
    • 1 cen belog luka
    • 1 kašicica kapra
    • biber
    • peršunov list
    • 50 g parmezana
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 400 g barene testenine