Toggle Navigation

 

Patlidžan na sicilijanski način

Plavi patlidžan veoma je dobar za srce jer sadrži znatne količine kalijuma i minerala koji pomažu u normalizaciji krvnog pritiska. Sadrži i biološki aktivne fitohemikalije - saponin i antocijan nasunin - koje imaju antioksidativna, antialergijska, protivzapaljenska i antikancerogena svojstva.

Priprema

Plavi patlidžan oguliti, iseći na kolutove i skuvati u ključaloj vodi. Gotov patlidžan ocediti i malo ohladiti. Za to vreme na zagrejanom ulju propržiti beli luk, dodati usitnjen pelat, posoliti, pobiberiti, začiniti bosiljkom i origanom i kuvati dok ne proključa. Na dno vatrostalne posude staviti kriške integralnog hleba, preko poređati obaren patlidžan, preliti sosom i po površini narendati trapist. Zapeći u rerni 20 minuta na 220*C. Poslužiti toplo.
 

Plavi patlidžan je lako kvarljiv. Osetljiv je i na hladnoću i na toplotu, pa je idealna temperatura za čuvanje oko 10*C. Plod ne treba seći pre odlaganja u frižider jer i najmanje oštecenje kore brzo dovodi do truljenja mesa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 530 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 19 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 265 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 9.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 veca plava patlidžana
    • 800 g paradajz pelata
    • 3 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 60 g trapista
    • 300 g integralnog hleba
    • bosiljak
    • origano
    • so
    • biber