Toggle Navigation

 

Pilav sa pilećom džigericom

Osobe koje imaju povišene vrednosti masnoća u krvi znaju da pileća džigerica spada u namirnice koje nisu pogodne za njihovu ishranu. Tabela nutritivnih vrednosti ovog obroka pokazuje da jedna porcija sadrži 430 mg holesterola, a prema savremenim preporukama preporučeni dnevni unos holesterola je do 300 mg za zdrave osobe, odnosno do 200 mg za osobe koje imaju povišene vrednosti masnoća u krvi.

Plativoo
Priprema

Iseckan crni luk propržiti u zagrejanom ulju. Dodati narendan, odnosno sitno naseckan celer, začiniti i naliti sa malo vode. Kada tečnost ispari dodati džigericu i nastaviti sa kuvanjem. Pred kraj dodati bareni pirinač, promešati, po potrebi začiniti i servirati na tanjir. Uz pilav poslužiti integralni hleb.

 

Iako sadrži velike količine holesterola, džigerica ima prednost u ishrani anemičnih osoba jer predstavlja najbolji nutritivni izvor hem gvožđa. Hem gvožđe je oblik gvožđa koji se u ljudskom organizmu najbolje prihvata i najviše iskoristi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 430 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 215 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pileće džigerice
    • 200 g crnog luka
    • 150 g celera
    • 400 g barenog pirinča
    • dodatak jelu
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g integralnog hleba
    • prilog: