Toggle Navigation

 

Pileći ražnjići

Soja sos je najpoznatiji kineski i japanski sos i univerzalni je začin za slana jela azijskih kuhinja. Pravi se od semenki soje, pšenice i pirinča na kojim se gaji plemenita plesan. Fermentira i dozreva po više godina. Osnovna podela je na svetli i tamni

Plativoo
Priprema

Piletinu iseći na kocke 2x2 cm i nanizati na žicu za ražnjić.

Soja sos i med pomešati, marinadom preliti ražnjiće i ostaviti da odstoje 30 minuta.

Ražnjiće ispeći na delu ulja.

Na drugom delu ulja propržiti sitno iseckanu papriku, dodati bareni pirinač, začiniti i promešati.

Servirati prilog od pirinča na tanjir, dodati pileće ražnjiče i predjelo poslužiti toplo

Ovaj obrok je bogat natrijumom pa sve osobe koje, iz zdravstvenih razloga, moraju da vode računa o soli bi trebalo da smanje količinu soja sosa. U soja sosu nema žita, što je važno za osobe koje pate od celijakije (alergije na žitarice).
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 2090 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 73 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 1045 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 36.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

55 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 100 ml soja sosa
    • 30 g meda
    • 400 g barenog pirinča
    • 200 g crvene paprike
    • 3 kašike ulja
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 200 g raženog hleba
Ključne reči:
piletina soja sos med pirinac paprika